CIASTKA SEROWE Z JABŁKAMI

CIASTKA SEROWE Z JABŁKAMI

Składniki:

– 1 szklanka mąki (pszennej)         

– 1 kostka margaryny

– kostka twarogu (250g)

– 1 cukier waniliowy

– 3 duże jabłka

– cukier puder

1.Mąkę przesiać do dużej miski, dodać cukier waniliowy, margarynę I twaróg. Zagnieć ciasto i utwórz z niego kulkę którą włóż do lodówki.

2.Jabłka obierz I zetrzyj na tarce na dużych oczkach.

3.Ciasto podziel na dwie części i rozwałkuj je po kolei na stolnicy, jeśli ciasto się lepi posyp mąką. Placki powinny mieć grubość około 1/2 cm.

4.Szklanką wycinaj kółka takie jak na pierogi. Na środku każdego kółka ułóż trochę startych jabłek. Zlep ciasto po środku (żeby ciastka nie otworzyły się podczas pieczenia, można na górze przekuć wykałaczką na czas pieczenia).

5.Ułóż ciastka na blaszce do pieczenia. Piecz 20-25 minut w piekarniku na termoobiegu, nagrzanym do temperatury 200 stopni C na złoty kolor. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

Smacznego 😉